mobler24.no
2018-11-03

Hvordan innrede et rom til ditt barn?

 

 

Å arrangere et barnerom er en utfordring selv for en profesjonell innredningsdesigner, det er da ikke så lett å gjøre dette helt selv som travel forelder. Heldigvis finnes det måter å håndtere det på en enkel og til og med en veldig fin måte. Her er det viktig og tenke sikkerhet, samtidig som du husker at rommet for barnet skal ha sitt unike personlige preg.

Sikkerhet og funksjonalitet

Det endelige målet med å fikse opp barnas rom bør alltid være sikkerheten til våre barn. Materialer som skal brukes til interiørdesign (og spesielt møbler) bør være holdbare, av god kvalitet og robuste, gjennomtenkt og mulighet for et problemfritt vedlikehold av rommet. Glem ikke at barn er aktive og uforutsigbare og ta dette med i betraktning. Interiørets estetikk er også viktig, fordi interiøret hele tiden vil påvirke alle sansene til den lille leietakeren. Foreldre bør begrense sine egne innspill for å lage et eventyrrom til barnet. Det er barnets rom og det er fort gjort og gjenspeile egne drømmer man hadde som barn. Husk at dette rommet vil oppfylle en rekke funksjoner, det blir et lekeområde, et soverom, et studierom, en garderobe og en plass for gjester. En smart ting å gjøre er å dele de kvadratmeterene som er i soner beregnet for bestemte oppgaver. Disse sonene må være tydelig skilt fra hverandre, deretter plasere møbler i henhold til dette. For eksempel: et skrivebord, skap og bokhylle må være plassert nær hverandre, sammen danner de et eget sted for barnets læring

De faktiske behovene til barnet

Under ingen omstendigheter bør du blokkere hele rommet med leker, bamser og andre dekorasjoner som tilhører lekeområdet. I kombinasjon med flommen av forskjellige veggfarger og dårlige utvalgte møbler, får vi et rom som ser ut som en regnbue av lykke, men barnet vil ikke være i stand til å fokusere oppi alt dette. Barn i alle aldre har ulike behov. Forskolebarn føler seg best i nærheten av foreldrene, syvåringer liker å være alene av og til, og tenåringer trenger et rom som gir dem maksimalt privatliv. Helt siden barnet vårt begynner på skole, vil han/hun også være mer og mer villig til å invitere sine venner, også for natten. Det er da greit og være forbredt på dette ved og ha en ekstra soveplass. Dette kan du lett oppnå ved og kjøpe barneseng med utrekkbar madrass eller køyseng. Andre alternativer er jo selvfølgelig en sofa med sovefunksjon.

 

Fra skapet til garderoben - de neste stadiene av barnets utvikling

 Når du lager et barne rom er det smart å dele det inn i tre nivåer. Det laveste nivået er ment for spedbarn. Skap og hyller og andre oppbevaringssteder bør inneholde de tingene som oftest brukes av unge (leker, klær, bøker) slik at barnet når dem når som helst. Møbler, lærebøker og selvfølgelig klær bør først og fremst være dem som er tilgjengelig for barnet. Den delen eller "sonen" som blir lengst uberørt av barnet i tidlig alder er den sonen som oftest blir "foreldresonen" på det tidlige stadiet. Der bør du sette ting som barnet sjeldent bruker, eller bare de som det ikke kan bruke selv. Etter hvert som barnet utvikler seg, vil også de neste sonene være innenfor rekkevidde, og over tid vil det også inkludere "foreldresonen". På denne måten lærer tenåringer ubevisst meningen med deres egen modning. Nå må de overta noe av foreldrenes ansvar og en del beslutninger må tas selv. Læring av ansvar som følge av endringer i miljøet bør starte fra en tidlig alder. Når et barn får sitt eget rom bør vi lære ham om behovet og verdien av å ta vare på møbler og utstyr. Denne typen utvikling og evnen til å ha noe for seg selv er ikke bare en utfordring for barnet, men også en faktisk glede. Det samme gjelder pulten. Når detgjelder dette møbelet, vent til barnet begynner på skolen. Det vil være et slags symbol for å vokse opp og kunngjøringen om endring. Fra nå vil læring og utvikling være i fokus.

Vi sier "nei" til datamaskiner og TV

Til slutt er det et viktig råd. Med tanke på den konstante teknologiske utviklingen i vårt samfunn er det kanskje ikke den beste ideen og sette inn en stasjonær pc eller en tv på barnerommet. Barn kan rett og slett ikke begrense bruken av disse maskinene og dette kan fort være med på å skape en avhengighet. Å sitte i en bøyd stilling på et stadie av livet der man skal være fysisk og psykisk aktiv for rett utvikling er det lite bra og ende opp med og sitte bøyd forran en skjerm. Dette kan føre til negative helsemessige konsekvenser for barnets fremtid, både fysisk og psykisk.

 
Vis flere innlegg fra November 2018
Del din kommentar med andre
pixel